Valenciai paella

A paella a hírek szerint inkább katalán eredetű, de mi, külföldiek kezeljük egyszerűen Spanyolországból származóként. Készíthető csirkével, zöldségekkel, tenger gyümölcseivel… Hozzávalók:
(4-6 fő részére)

  • • egy kb. 1 kg-os csirke
  • 35 dkg rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 4 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsompaprika
  • 7 dl tyúkhúsleves
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1 mokkáskanál sáfrány
  • csipetnyi kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 ek. finomra vágott petrezselyem
  • 1 kk. só
  • törött bors

Elkészítése:

Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikákra szelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával és felöntjük a levessel, ízesítjük babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, borssal.

Lefedve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig, ezalatt a csirka húsa már majdnem megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a sáfrányt. Nagy lángon főzzük 5 percig, majd lefedve, kis lángon 10 percig, anélkül, hogy megkevernénk. Ennyi idő alatt megpuhul a rizs, és a leve is elpárolog. Közben persze nem árt a fedő alá kukkantani, és ha előbb elfőné a levét, egy kis levessel pótolni!

Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. Lábosban tegyük az asztalra, miután a petrezselyemmel megszórtuk.

Készíthető csirke helyett nyulas vagy tengeri gyümölcsös változatban is!